Jair Raso citeert Spinoza in ‘A corda e o Livro’ [Het touw en het boek]

0
245

Vanavond speelt in het Theater Barbacena, een stad in de staat Minas Gerais ten noorden van Rio de Janeiro in Brazilië, het stuk A corda e o Livro [Het touw en het boek] van de medicus en toneelschrijver Jair Raso, die ook de regie voert.

Het stuk speelt zich af in een straat in Belo Horizonte, een stad ten noorden van Barbacena. Een bedelaar en oud-papierverzamelaar bereidt zich voor om te slapen naast het hek van een park. Een jongeman uit de middenklasse, wiens relatie net beëindigd is, doet wanhopige pogingen om zich op te hangen aan dat hek.
De dakloze man wordt op tijd wakker om een tragedie te voorkomen. Een dialoog tussen de twee ontspint zich en zal de hele nacht duren. De papier-bedelaar redt het leven van de jongen door teksten te citeren uit werk van de filosoof Spinoza, wiens geschriften hij had verzameld tussen de afvalbergen oud-papier

Met humor en wijsheid probeert de arme oudpapier-verzamelaar de jeugdige man te overtuigen van de schoonheid en rijkdom van het leven. Hij heeft er een gewoonte van gemaakt om de boeken te lezen die door de samenleving werden afgedankt. En hij maakt nu dus dankbaar gebruik van de argumenten in het filosofische werk van Spinoza om de weerstand van de jongeman te overwinnen.

De auteur deed hiermee een aardige vondst, lijkt me.