Vandaag de BdS Opera Posthuma herdruk ontvangen

0
284

Vandaag ontving ik een exemplaar van de fotografische herdruk van de B. D. S. Opera Posthuma. Ik had het Antiquariaat Spinoza Amsterdam erop gewezen en die bestelde bij de Italiaanse uitgever Quodlibet een aantal exemplaren, waarvan ik er nu een in mijn bezit heb.

Het is toch wel heel bijzonder om nu een integrale herdruk in handen te hebben van dit werk van de vrienden van Spinoza, uitgever Jan Rieuwertsz niet op de laatste plaats. Wat hébben ze er indertijd hard aan gewerkt en wat moeten ze (ondanks wat de Ethica over de passies zegt) een trots en blij gevoel hebben gehad over wat ze hadden gepresteerd en aan de wereld hadden doorgegeven. 

De herdruk is echt helemaal compleet, uiteraard met de Index Rerum. Wim Klever vroeg zich, bij het bericht hier over deze herdruk, af: “Ik neem aan (ik heb zelf nog niets gekocht of gezien) dat in deze herdruk van de OP nu eindelijk ook de INDEX RERUM is opgenomen, die een niet te verwaarlozen document van allervroegste Spinoza-receptie (van de vrienden nl.) is.”

Ja dus, alles. Met een uitgebreid voorwoord van Filipo Mignini en een inleiding van de redactie van de uitgave, Pina Totaro. Beide in het Italiaans en het Engels.