van de hoed en de rand …..

0
480


>Opa, wat is verliefdheid ? En wat is liefde ? En hoe weet ik, wanneer wat is ?

De weg voor ons heeft een aantal bochten, dus had ik net teruggeschakeld. Waarbij ze haar hand heel even, licht, op de mijne gelegd had. Als was het een kus.

Eergisteren had mijn schoondochter Lyret opgebeld met de vraag of ik zaterdag met Brenda naar de manege wilde gaan, zij kon plotseling niet.

Het kostte wel een ochtend atletiek op de tv, maar Brenda was mijn enige kleindochter, dus kun je geen nee zeggen.

Brenda was, zoals haar moeder al gezegd heeft toen ze pas vier was een sensibel meisje. Je moest haar maar laten begaan. Zo had ze erg lang last van bedplassen. Lyret had daarom op haar kamer een wasmand neergezet, zodat haar broer niet iedere keer met vervelende feiten confronteerde. Dat had tot gevolg, dat ze ‘s morgens in haar blootje van haar kamer naar de badkamer liep. Totdat haar broer aan haar vroeg, of >haar zadel zo afgaf?<. Maar meisjes van elf jaar worden meestal wat donkerder in het kruis.

Zonder veel woorden kreeg ze van opa en oma een leuke badjas voor haar twaalfde verjaardag. En die hing nu al jaren aan een haakje aan de deur van haar kamer.

Ik wist van vroeger van de personeels-trainingen, dat je lastige vragen altijd eerst moest uitstellen en dan door de vraagsteller zelf moet laten beantwoorden.

En dus stelde ik voor om dat na het bezoek aan haar paard deze kwestie verder te bespreken.
En zo zaten we drie en een half uur later in een wegrestaurant achter onze drankjes. Zij een vruchten-melkdrank en ik had een warme chocolademelk besteld. Allebei een tompoes erbij. Ik wachtte even op het gebruikelijke optreden. Ja hoor, een hand naar het bloemenschoteltje, de ander voor de tompoes en zo werd eerst het roomtoefje eraf gelikt. Ik wist al jaren niet beter.

Brenda was nu zestien, een leuke meid om te zien. Na de zomervakantie naar de laatste klas van de havo. De lichte rijbroek strak om haar gespierde kontje. Het zwarte jasje had ze nu los en de witte bloes eronder stond ruim open. De zwarte bandjes op de schouders staken nog steeds af, al was haar huid gezond-bruin.
Haar leeftijd was nu zo, dat je eerlijk en serieus op haar vragen moest ingaan. Drie jaar eerder hadden ze er ook kunnen zijn, maar dan kon je er nog wat gemakkelijker over spreken. Dus nam ik nu de draad weer op.
> Waarom vroeg je dat zo aan mij ? Ben je verliefd?
> Dat weet ik nou net niet !! Ik ken wel een leuke jongen, maar ik weet niet, of ik er verliefd op ben. Of dat ik alleen maar graag met hem praat, omdat hij goed naar mij luistert !
> Maar wat is dan het verschil tussen die jongen en die andere jongens, die je kent ?
> Soms wil ik wel eens mijn hand in z’n broek steken !
Het was er uit voor ze er zelf erg in heeft ! Haar gezicht liep rood aan en zegt
> … maar het heeft niks met seks te maken hoor !
Ik keek wat bedenkelijk.
> Nee, ik wil hem dan niet aanraken, alleen maar eens lekker door zijn haar woelen !
> En hoe vindt hij dat dan ?
> Oh, wel goed. Alleen moet ik er onmiddellijk mee uitscheiden, als hij dat vraagt !
Dat kan ik goed begrijpen. Dus schakel ik terug naar haar.
> Wat voel je daar zelf bij ?
> Dan wil ik hem ook kussen, maar ik vind het ook goed, wanneer hij mij begint te kussen.
Ik heb dan ook wel, dat ik niet alleen op zijn wang of zijn lippen wil kussen, maar ook wel gewoon in zijn hals of nek. En dan wil ik hem heel stevig vasthouden.
> Maar hoe vind je, dat hij zich bij jou moet gedragen ?
> Nou, gewoon !
> Ja, hoe gewoon ??
> Als ie niet te hard knijpt mag hij wel aan mijn borsten zitten, maar verder niet ! Maar hoe zit het nou, is dat verliefdheid ? Of is dat al liefde ?
> Wat vind je van mij ?
> Dat weet je best, jij bent de liefste opa van de wereld !
> Zou je dan ook met je hand in mijn broek willen zitten ?
Ze schaterde van het lachen.
> Nee, natuurlijk niet !
> Nou, dan weet je nu het verschil tussen verliefdheid en liefde !
> Maar heeft verliefdheid dan iets met seks te maken ?
> Dat kan wel, meestal wel, maar het hoeft niet ! Je voel dat het beste aan wat je eigen lichaam jouw vertelt. Maar je moet daar dus altijd wel goed op letten. Zowel bij je zelf, als bij die jongen. Die is goed in staat, om, wanneer jij met zijn haar bezig bent, jou uit te nodigen om meer te doen dan dat. En zonder er iets over te zeggen, of het maar te vragen.
> Maar hoe zit het dan zonder seks ?
> Dan voel je alleen maar behoefte om bij hem te zijn, je mist hem als het niet zo is. Je wilt graag met hem praten, jouw geheimen vertellen, in het vertrouwen te weten, dat hij er met anderen niet over praat. Je wilt hem graag kussen en wel daar waar hij dat het lekkerst vindt. Ook op die momenten, wanneer bij bijvoorbeeld bezweet is, na een voetbalwedstrijd, of een half uur joggen. En je moet het fijn vinden, wanneer hij van je afblijft, wanneer jij het vraagt, bijvoorbeeld, wanneer je ongesteld bent. Je moet het vooral samen willen. Ook willen laten.
> Waarom is dat dan nodig ?
> Omdat je en in een verliefdheid, en in de liefde het meest vertrouwen nodig hebt. Je moet van elkaar weten, wat jullie beiden goed vinden en wat niet goed gevonden wordt. Hebben jullie dat, dan zal daar vanzelf een liefde ontstaan.
> Maar wat komt daar dan nog bij ?
> Verder dan liefde gaat niets op aarde !! Ook extreme dingen, waar je nu nog niet aan wilt of kunt denken. Veronderstel, dat jij een ongeluk krijgt en je bedlegerig wordt. Dan is hij de eerste die jou zal gaan verzorgen. Maar wil je dat dan, dat hij dat doet ? En ook omgekeerd. Stel, dat hij een ongeluk krijgt en je moet hem gaan verzorgen. Hem iedere dag wassen bijvoorbeeld. Wil je dat dan doen, of ben je dan vies van hem ? Dat is dan niet zo erg, alleen moet je daar vooraf over nadenken. Dat is nog belangrijker dan seks met elkaar hebben.
Inmiddels had zij haar glas leeg en was mijn chocolade op voor ze koud kon worden.
Toen ik was opgestaan drukte ik een kus op haar donkere krullen. Die kreeg ik terug toen we naar buiten stapten en zij heel stevig mijn arm pakte, op weg naar de auto.
Wat moet die jongen gelukkig worden, als je zo’n partner treft als mijn kleindochter Brenda.