Tinneke Beeckman kondigt nieuw boek (zonder Spinoza) aan

0
273

Op haar weblog kondigde Tinneke Beeckman gisteren aan dat ze deze zomer aan een nieuw boek gaat schrijven: Macht en Onmacht. Een filosofische zoektocht.

Bij haar uitgever, Bezige Bij Antwerpen, weten ze al dat dit boek op 15 februari 2015 zal verschijnen, dat het 288 bladzijden zal tellen en €19,99 zal gaan kosten (de ene ontbrekende cent gaat u natuurlijk toch betalen).

Maar het meest opmerkelijke is de mededeling: "In haar zoektocht voorbij de onmacht ontmoet Beeckman onder meer Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, George Orwell, Jean-Paul Sartre, Claude Lefort, Luc Ferry en Susan Neiman." Spinoza zal ze dus of niet ontmoeten (wat je je toch eigenlijk bij haar niet kunt voorstellen) of hij is weggestopt in het "onder meer".

Je begrijpt dus niet dat ze akkoord kon gaan met deze blurb – uitgeverswervingstekst of flaptekst van dit boek.

Aanvulling 14 augustus 2015  

Tinneke Beeckman op haar weblog 11 aug. 2015:  

"Op 8 oktober 2015 verschijnt mijn nieuwe boek!

“Parijs, 7 januari 2015. Twee geradicaliseerde moslims dringen het redactiegebouw van Charlie Hebdo binnen en schieten tien redactieleden neer. Frankrijk en de wereld reageren geschokt. De aanslag en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven.

In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van deze maatschappelijke vertwijfeling. Op erudiete wijze beschrijft ze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid definitief in onbruik zijn geraakt. In de plaats daarvan overheerst een ambigu postmodern denken, dat voortdurend verwarring schept en waarheidsaanspraken onmogelijk maakt. Ontsporingen als sinister fundamentalisme en hardnekkig neoliberalisme zijn daarvan het gevolg. Aan de hand van historische en actuele denkers legt Beeckman de gevoeligheden van de hedendaagse democratie bloot en toont ze waar er mogelijkheden zijn van herstel."