Susan James on Spinoza-tour

0
154

Als het literaire schrijvers lukte een boek uitgegeven te krijgen, dienen ze vervolgens vaak een uitgebreide promotietoer te maken langs media en kranten, langs boekhandels en leeskringen om hun boek te promoten. Het moet immers niet alleen geschreven, maar ook aan de man te worden gebracht. En de concurrentie om de aandacht van de lezers is groot. Dus dient het in the picture gebracht te worden en daar is niets mis mee.
Ook voor wetenschappelijke boeken gebeurt dat almaar meer. Ik wees op een symposium dat georganiseerd werd n.a.v. de Engelse vertaling van Eckart Förster's Die 25 jahre der Philosophie: Eine systematische Rekonstruktion [zie blog], waarbij voor elk hoofdstuk sprekers werden geboekt. Ook worden vaak in aanloop naar een boek en na het uitkomen ervan lezingen door de geleerde auteur gegeven.

Susan James, die filosofieprofessor is aan het Birkbeck College te Londen, of de promotieafdeling van de uitgever van haar recentste boek, bedachten iets vergelijkbaars. Dat boek is:

 

Spinoza on Philosophy, Religion, and PoliticsSusan James, Spinoza on Philosophy, Religion, and Politics: The Theologico-Political Treatise (Oxford University Press, 2012, cf blog). Over dat boek verscheen een interessante bespreking van Herman De Dijn in het laatste nummer van Tijdschrift voor Filosofie dat op zijn website is lezen is. En een uitgebreider review, “A Worldlier Spinoza”, van Alexander Douglas zal in het Journal of Early Modern Studies verschijnen.

De in mei 2009 gehouden conferentie in Birkbeck die ook vooral over de TTP ging, "Thinking with Spinoza: Politics, Philosophy and Religion,” preludeerde wellicht al op dit boek (zie de titel en zie het blog van gisteren).