Studiebijeenkomsten Vereniging Het Spinozahuis over de Ethica

0
386

Deze week zond de Vereniging Het Spinozahuis aan de leden het volgende bericht over de voorjaarsbijeenkomsten die in 2010  weer in het Spinozalyceum zullen worden gehouden.

Studiebijeenkomsten Vereniging Het Spinozahuis   

Dit jaar heeft het bestuur van de Vereniging Het Spinozahuis gekozen voor studiebijeenkomsten over de Ethica, die zoveel mogelijk op een 'niet-geometrische' manier zal worden behandeld. Dit betekent dat de inhoud en de gedachtegang van het betreffende deel worden uitgelegd, maar dat daarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van voorredes en scholia. Op deze wijze zijn de bijeenkomsten ook aantrekkelijk voor die leden die voor de eerste keer kennis met dit werk willen maken.

Op vier zaterdagen komen de vijf delen van de Ethica aan de orde. De deelnemers vernemen van te voren welke teksten met name worden behandeld. Elke bijeenkomst wordt geopend met een plenaire sessie waarin door een deskundige een inleiding wordt gehouden. Daarna wordt er in groepen van 8 à 10 personen gedurende ongeveer 2 uur verder gediscussieerd, onder leiding van een gespreksleider. Deze gespreksgroepen blijven steeds in dezelfde samenstelling bijeenkomen. De gespreksleiders rouleren over de verschillende groepen.