Spinozahuis kan weer tegen een stootje…

0
480

… aldus het Leidsch Dagblad gisteren op de website.

Heeft er toch een krant aandacht besteed aan de heropening. De krant vondt het niet de moeite om een fotograaf opdracht te geven en plaatste een foto uit het archief bij het bericht.

RIJNSBURG – De gemiddelde leeftijd in Rijnsburg loopt zaterdagochtend plotseling op. Dat ligt niet aan de geleerde Robbert Dijkgraaf, die met een kort en gloedvol betoog het opgeknapte Spinozahuis heropent. Maar zijn publiek is aanzienlijk ouder.
 
,,Wat is het hier mooi geworden’’, roept de ene na de bezoeker Theo van der Werf toe. De Voorschotenaar, al dertig jaar bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis, glimt van genoegen. Naar deze dag heeft hij meer dan tien jaar uitgekeken. Al in 2001, toen het huis in de Spinozalaan geen bewoners meer had, was duidelijk dat er wat moest gebeuren. Rond 2008 was het benodigde geld (giften en subsidies) voor een broodnodige renovatie bijeen. Later volgde de bouwvergunning. En pas vrijdag, daags voor de speech van de internationaal vermaarde wetenschapper Dijkgraaf, was de verbouwing voltooid van het pand waarin filosoof Benedictus de Spinoza van 1661 tot 1663 woonde, of liever: als kostganger inwoonde.
Het pand is nu voor honderd procent een museum. In plaats van inwonende beheerders ontvangen vrijwilligers zes middagen per week belangstellenden, van 13 tot 17 uur (maandag gesloten). [Hier]