Spinoza-twitteraars

0
361

Een half jaar geleden, op 5 juni 2012, had ik een blog, waarin ik wees op enige twitteraars (ook: tweeps) die met Spinoza bezig waren of die, hoewel minder eigenlijk, Spinoza in hun naam vermeldden. (Wim Klever begon twee maanden daarna, op 8 augustus met zijn tweets). Ik ging weer eens kijken hoe het daar nu mee stond.

twitter.com/BenedictSpinoza levert Spinoza Quotes; begon daarmee op 29 oktober 2011 en is de actiefste.
Aanvankelijk was de header een afbeelding van Spinoza die ik op internet had gebracht, maar die is inmiddels vervangen door deze links.

Had op 30 dec. 2012 om 18:00 uur 1091 tweets en 722 volgers en drie dagen verder, vandaag, 2 jan 2013 om 10:00 al 1105 quotes en alweer 730 volgers. Hij of zij loopt hard – lijkt iemand die de quotes niet eenvoudig van andere verzamelingen op internet plukt, maar rechtstreeks uit teksten van Spinoza opdiept. 

Opmerkelijk is wel: alleen als het citaat uit de Ethica komt, geeft de tweep (hij of zij) de vindplaats. Maar naar de TP, TTP, TIE en KV wordt alleen met deze afkortingen verwezen en geen hoofdstuk en paragraaf/alinea-nummer meegegeven. Dat is toch een minpuntje.

twitter.com/SpinozaBaruch is een Spaanse tweep die begon op 9 oktober 2009 – doet het kalmer aan: heeft pas 91 tweets, maar wel 2433 volgers! Heeft een heel andere doelstelling: niet om Spinoza-citaten te brengen, maar om onder de naam van Spinoza af en toe zich in een of andere filosofische discussie te mengen, resp. ‘iets filosofisch’ te zeggen. 

twitter.com/WimKlever  begon op 8 augustus 2012 – heeft 151 tweets en 21 volgers

SpinozaSpinoza, Leeuwardentwitter.com/spinozait & twitter.com/EetcafeSpinoza

tellen verder niet mee, gebruiken alleen maar Spinoza's naam en plaatje