Spinoza over gelijkheid

0
246

Doordat ik vanochtend met het Lexicon Spinozanum bezig was, waarover ik een blog maakte, ontdekte ik dit vrij te downloaden PDF-bestand van een artikel waarin Michael Hoffheimer het gebruik door Spinoza analyseert van het begrip 'gelijk' dat hij overwegend bijvoeglijk en pas aan het eind van z'n leven ook als zelfstandig naamwoord gebruikt.

"Spinoza characterized four sorts of things as equal. Measurements can be equal. Minds have an equal capacity for reasoning. Citizens or groups of citizens have equal political right. And all existing particular things have an equal internal power by which they exist."

Michael H. Hoffheimer (1985). The Four Equals: Analyzing Spinoza's Idea of Equality. Philosophia [Philosophical Quarterly of Israel] 15 (3): 237-249. [PDF – website Hoffmeier]

Zoals zo vaak bij PDF's het geval is wordt er niet in vermeld waaruit het genomen is en wanneer het gepubliceerd was. Dus dan ga je verder zoeken en ik kwam toen hier uit: Philosophia 15 [1985] (3): 237-249  

Het artikel is ook interessant voor degenen die geïnteresseerd zijn in Spinoza's gebruik en definitie van de driehoek en de cirkel.