Spinoza nog niet in de lijst van Het Belangrijkste Boek

0
341

Er is weer een ‘belangrijke verkiezing’ uitgevonden waarmee men in Nederland wordt beziggehouden: “Verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland.“ Het TV-programma De Wereld Draait Door wijdde er gisteren z’n hele uitzending aan en had een reeks BN-ers uitgenodigd om hun 10 belangrijkste boeken voor die lijst aan te wijzen. Dat waren Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Tom Lanoye, Floortje Dessing, Frank Evenblij, Annemiek Schrijver, Martine Gosselink, Jan Paul Schutten, Stijn Huijts en José van Dijck.

Ik had aan die onzin hier uiteraard geen aandacht gegeven, als niet Annemiek Schrijver, die de rubriek “Geloof, filosofie, levensbeschouwing” voor haar rekening nam, niet ook Spinoza’s Ethica in haar lijstje had opgenomen. Dit moet ik als chroniqueur van Spinozana hier uiteraard even melden.

 

Op de website www.belangrijksteboek.nl waarop men tot 22 september kan stemmen, is de Ethica overigens nog niet ingebracht. Ik ga dat zeker niet doen, want zie dat als volkomen onzin. Het wordt immers nog altijd de Bijbel die door het hypocriete volk zal worden gekozen.