Spinoza: klassieke stem voor een onzeker heden

0
285

Bedenkers van titels van conferenties en symposia kunnen soms creatief uit de hoek komen. Zo is a.s. donderdag 8 mei bij het Instituto Cervantes in Utrecht als eerste Spinoza aan de beurt in een lezingencyclus die al een naam had, "De nalatenschap van de denkers" ["El legado de los pensadores"], maar die nog een naam erbij kreeg: "Klassieke stemmen voor een onzeker heden" ["Voces clásicas para un presente incierto"].

"Het eerste colloquium is gewijd aan Baruch Spinoza, de Nederlandse filosoof van Sefardisch-Portugese afkomst. Spinoza is kritisch erfgenaam van het gedachtegoed van Descartes en wordt beschouwd als een van de drie grote rationalistische filosofen van de zeventiende eeuw."  

[Zie aldaar] Miriam van Reijen is een van de bijdragers.

Ik haal niet alle bijeenkomsten naar dit blog, maar hiervoor maak ik een uitzondering vanwege die creatieve, veelbelovende titel.

————–

"Conferencias Spinoza" exit
Het Instituto Cervantes was ooit begonnen met het houden van jaarlijkse "Conferencias Spinoza". Maar daar is kennelijk de klad in gekomen, want de laatste is gehouden in 2011. In dat jaar was de "VII Conferencia Spinoza: La memoria incompleta" – met Antonio Muñoz Molina. Er wordt op de website overigens geen melding van gemaakt dat en waarom men ermee gestopt is. Het bijhouden van het overzicht is trouwens al na 2009 gestopt.