Spinoza in "Opstand!"

0
301

Er is een boek op komst waarin Spinoza deze keer niet vergeten wordt, zag ik aan een tip van Mark Weijering.

Ernst van den Hemel, Merijn Oudenampsen. Opstand! Historisch handboek voor historische weerbaarheid. Boom, Meppel, (verwacht) mei 2013, ISBN: 9789461052216

De uitgever: "Om een nationaal zelfbeeld gestalte te geven wordt vaak de geschiedenis ingezet. Zo voorziet een mythische fundering een nieuwe politieke werkelijkheid van historische legitimering. De populistische revolte van het afgelopen decennium in Nederland is daarop geen uitzondering.
Termen als de judeo-christelijke cultuur, de Hollandse tolerantie of de  ondernemersgeest worden in hedendaagse debatten maar al te vaak gepresenteerd als behorend tot een vanzelfsprekende nationale geschiedenis. Dit boek trekt die vanzelfsprekendheid in twijfel en bepleit historische weerbaarheid en een hernieuwde politieke kijk op onze geschiedenis. Immers, een volk dat zijn geschiedenis kent is weerbaarder tegen de politieke waan van de dag. De auteurs leggen met Opstand de bijl aan de vermeende wortels van ons Nederlanderschap.

Opstand bevat zes essays:

• over Willem van Oranje en de judeo-christelijke Leitkultur;
• over Johan de Witt, Spinoza en de herkomst van ideeën van vrijheid en tolerantie;
• over boeventucht, straf en tolerantie bij Vondel en Coornhert;
• over het Wilhelmus van Joan Derk van der Capellen tot den Pol;
• over het verbod op godslastering;
• over Huizinga's Nederlands Geestesmerk en het debat over de Nederlandse identiteit Over de auteur(s): Ernst van den Hemel (1981) werkt als religie- en literatuurwetenschapper aan het Amsterdam University College en de Universiteit van Amsterdam.
Merijn Oudenampsen (1979) is als socioloog en politicoloog werkzaam aan de Universiteit van Tilburg."

Ik mag toch hopen dat de auteurs de notie "judeo-christelijke Leitkultur" toch niet echt geschikt zullen vinden voor de 16e-17e Eeuw.