Spinoza in het Savelbergklooster in Heerlen

0
25

Spinoza van Italiaanse grafisch ontwerper Mara SanfeliciOp de maandagavonden 28 oktober en 11 november geeft Koos Linders, oud-docent levensbeschouwing aan het Bernardinuscollege in Heerlen, van 19:30 – 21:30 uur een inleiding over Spinoza in het Savelbergklooster in Heerlen [Gasthuisstraat 2].

"We maken kennis met het leven van Spinoza en vooral met zijn ideeën, die aan de Verlichting een stevige impuls hebben gegeven. Hij brengt het godsbeeld aan het wankelen en zet zich in voor een wetenschappelijk onderzoek van de Bijbel. Vooral om die reden wordt hij door de joodse gemeenschap in de ban gedaan en verbieden de Staten van Holland om zijn geschriften uit te geven.

Zijn mens- en wereldbeeld liggen ten grondslag aan de democratie, en zijn ideeën over het juiste en goede leven (tolerantie en grenzen aan de tolerantie, de relatie tussen staat en burger, de verhouding van mens tot God, de spanning tussen geloof en wetenschap) zijn nog steeds hoogst actueel en ook voor de mens van vandaag nog inspirerend en richtinggevend. De avonden over Spinoza zijn dus niet alleen een speurtocht in het verleden, maar ook in het heden; zij doen een appèl op ons denken en op onze verhouding met de A/ander."

Contactpersoon: Gard Verstegen.
Kosten: € 18,50 (incl. koffie/thee en materiaal).
Aanmelding: vóór 1 oktober 2013.
Meer informatie op de website van Savelbergklooster