Spinoza in de Engelse wetenschappen – zonder Locke?

0
237

Na bijna 12 weken is er eindelijk weer eens een berichtje op www.fogliospinoziano.com/ Het betreft de aankondiging van een ‘Seminario internazionale’: "Spinoza en Angleterre sciences et réflexions sur les sciences", te Lyon op vrijdag 12 oktober 2012.
Bij cerphi.ens-lyon.fr/, een van de mede-organisatoren, is daarover overigens nog niets te vinden. De conferentie wil de plaats van Spinoza onderzoeken in het intellectuele, filosofische en wetenschappelijke Engeland en Europa van de zeventiende eeuw.

Wim Klever heeft tegenover mij per e-mail zijn ergernis erover geuit dat “de belangrijkste 'receptionisten'  van Spinoza (Locke, Mandeville en Hume) ontbreken in het programma, naar het schijnt.”

Verstandig, dat ‘schijnt’, want je weet niet wat Sarah Hutton en/of Guido Giglioni gaan doen… Vooral de afwezigheid van Locke zit hem hoog: “De gerenommeerde Italiaan die daar reeds verdienstelijk in is geweest, Scribano, werd ook al niet uitgenodigd.”
Vervelend inderdaad als je zo aan de zijlijn moet toekijken.

Maar, er ís iets in aantocht dat de Spinoza-Locke-connectie (en hun invloed op de Amerikaanse onafhankelijkheid) flink in the picture zal zetten. Meer kan, mag ik er niet over zeggen.

Hier een PDF met het programma.