Spinoza-excursie 2014 [1] De Portugese Synagoge

0
96

Terwijl Henk Keizer en Mark Behets hier gisteren nog eens flink doorgingen met de discussie over Ethica 2/8, nam ik deel aan de door Jossi Efrat georganiseerde excursie "In de voetsporen van Spinoza." [Zie het programma in dit blog]. Ik kan hier alvast melden dat er nog plaats is in wat waarschijnlijk de allerlaatste Spinoza-excursie zal zijn die Jossi organiseert: die van 7 september 2014 a.s.

Vijf jaar geleden had ik ook al eens deelgenomen [een overzicht van de verslagen uit 2009 is hier te vinden]. Ik besloot dit jaar weer deel te nemen, daar ik wist dat het waarschijnlijk het laatste jaar zou zijn dat Jossi dit organiseerde, maar vooral ook daar deze keer Voorburg zou worden aangedaan.

Ons groepje bestond slechts uit vijf personen, waar er in Voorburg nog twee bijkwamen. Ik zal kort verslag doen in enkele blogs, waarbij het accent zal liggen op enige foto's met slechts beperkte toelichting.

De excursie begon bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. Het was toen nog wat druilerig weer, maar het werd een stralende zondag.