Spinoza en Gödel

0
322

Kurt Gödel (1906 - 1978)Naar aanleiding van enige recente reacties waarbij Gödel aan de orde was, dacht ik een heel blog over Spinoza en Kurt Gödel te schrijven, waarbij overigens mijn hoofdopzet zou zijn om de bezoekers van dit blog op een interessant en uitdagend artikel te wijzen van Martin Zwick, “Spinoza and Gödel: Causa Sui and Undecidable Truth.” North American Spinoza Society, NASS Monograph 13 (2007), 46-52. [PDF]
Aanvulling15-8-2013: het stuk blijkt op die link verdwenen, maar is nog wel via andere link op de site van de Portland State University te vinden.

Maar daar het vandaag heel warm wordt, volsta ik met het wijzen op de link naar het PDF van dat artikel dat door iemand op internet is geplaatst.
Kortom, ik laat het hierbij, en ga niet proberen heel slim te doen door er wat over te zeggen. Het is een dag voor luie loomheid…

Over Gödels twee onvolledigheidsteorema’s is voldoende op internet te vinden, b.v. hier op wiki, maar het interessante artikel van Martin Zwick legt het zelf voldoende uit en geeft een fraaie toepassing op Spinoza's Ethica.