Spinoza een beetje lid van de SP?

0
21

Gisteren ontving ik – naar ik vermoed het laatste exemplaar van mijn proefabonnement – Filosofie Magazine. Uiteraard viel me daarin de column op over Spinozisme door Ronald van Raak. Ik aarzelde of ik er op zou attenderen. Maar nu ik zie dat de tekst  gisteren ook als column op de website van de SP is geplaatst is het simpel om een linkje er naar toe te leggen. Wel aardig te zien hoe in het bolwerk van de SP Spinoza meetelt.

Maar ik moet toch wel even iets zeggen over wat Ronald van Raak over Spinoza's God opmerkt: "Hij eist geen gehoorzaamheid, maar vraagt mensen redelijk te zijn en een eigen bijdrage te leveren aan de schepping." Dat is een wat merkwaardige uitspraak, eentje die Spinoza's God toch een beetje richting de christelijke God doet opschuiven? Maar er wordt ons door niemand iets gevraagd: wel kunnen wij zelf het belang van weten en redelijkheid leren inzien en proberen na te streven.

Al wel vaker noemde Van Raak Spinoza in zijn columns, bijvoorbeeld: 

"Spinoza zei dat mensen vrij zijn als ze zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen vormgeven." (Column van 4 mei 2010)

"Dinsdag was er in de Kamer een debat over deze kwestie en veel partijen vroegen of de politie zich wel met religie moet bemoeien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel goed dat agenten de koran lezen. En de Bijbel. Maar ook het Communistisch Manifest van Marx. En de Ethica van Spinoza. Ik weet niet of agenten daarin veel praktische tips vinden om hun werk gemakkelijker te maken, maar het kan zeker geen kwaad." (Column van 29 mei 2008)