‘Spinoza: Brieven over het Kwaad’ wordt fraai boekje

0
27

Geïnteresseerden hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk zorgen Miriam van Reijen en de Wereldbibliotheek ervoor dat ook ons taalgebied binnenkort zijn eigen boekje krijgt: Spinoza: Brieven over het Kwaad. Hertaald en bezorgd door Miriam van Reijen. Met die uitgave worden tegelijk twee gaten gevuld, want de door Akkerman vertaalde en Hubbeling geannoteerde Briefwisseling biedt deze brieven nog in het 17e-eeuwse Nederlands, dat toch niet echt makkelijk te lezen is. In het begin van de vorige eeuw had dr. Willem Meijer die brieven hertaald, maar die oude uitgave is nauwelijks nog ergens te vinden en inmiddels is de taal weer ruim een eeuw verder geëvolueerd.

Tijdens de VHS-zomercursus van 2009 werd de Briefwisseling besproken. Daarbij kwam ook de correspondentie tussen Van Blijenbergh en Spinoza aan de orde kwam. Ik schreef in een blog dat ik een beetje jaloers was op die landen waar aparte boekjes met deze “Brieven over het kwaad” op de markt zijn gebracht: in Frankrijk wel twee, Argentinië kent zo’n uitgave en inmiddels bleek ook Turkije er een te hebben. “Waarom gebeuren zulke dingen in ons land niet?” vroeg ik mij in een blog af.

Toen in augustus 2010 het tijdschrift Filosofie een special Politieke filosofie bracht met daarin een artikel van dr. Miriam van Reijen, getiteld: “Benedictus de Spinoza en Willem van Blijenbergh: ‘De brieven over het kwaad’, ofwel een vriendschap die niet doorging,” schreef ik daarover: “met dit uitvoerige artikel levert Miriam van Reijen ons alvast het inleidende hoofdstuk van zo’n uitgave, waar we dan maar zelf de brieven uit de correspondentie moeten bijzoeken.” Ook dat vormde een pleidooi voor het doen uitgeven van zo’n boekje.

Blij was ik te horen dat zo’n boekje in de planning werd genomen. Aanvankelijk moest ik er het nog maar niet over bloggen, want het was allemaal nog pril en onzeker. Maar inmiddels is al enige tijd duidelijk dat er hard aan is en wordt gewerkt. Tijdens de VHS-cursus van deze zomer hoorde ik dat het boekje net zo’n fraaie uitvoering zou krijgen als de hertaling van de Korte Verhandeling door Jan Knol – met de tekst op de rechter- en aantekeningen op de linkerpagina en genaaid gebonden.

En zie, uit het programma overzicht van de Internationale School voor Wijsbegeerte blijkt dat het boekje in het weekend van Zaterdag 27 en zondag 28 oktober a.s. uitkomt. Dat weekend zal er door Miriam van Reijen een cursus worden gegeven over “Brieven over het kwaad als een 17e-eeuwse voorloper van het actuele debat over de vrije wil.” [Zie daar]

De fraaie cover is erbij geplaatst en die neem ik graag over in dit blog, opdat veel bezoekers alvast weten dat het eraan staat te komen.