Spinoza-blogger Dick Desaw (1938 – 2014) is niet meer

0
269

Dick Desaw had een blog Spinoza on Science and Stress. Daarover had ik op 26 augustus 2012 een blog: "Dick DeShaw's Spinozablog & Graphic Essay on Spinoza." Ook verwees ik naar een blogje van hem in mijn 19 juni 2013-blog 'Big History' en Spinoza? [5]" [cf.]. Ik meen me te herinneren dat hij wel eens op een blog of via e-mail gereageerd heeft op iets.

In mijn blog van 29 september j.l. waarin ik het boek van Martin Skogsbeck "Spinoza in Love" signaleerde, gaf ik ook aan te hebben gezien dat Spinoza-blogger Dick DeShaw dat boek ter recensie aangeboden had gekregen. Na mijn recensie van Skogsbeck's  boek [cf. hier en hier] ging ik nog wel eens kijken wat de reactie van Deshaw op dat boek was. Maar er kwam niets.

Nu lees ik vandaag in een herinneringsstukje over hem in The Globe and Mail, geschreven door zijn weduwe Rose DeShaw, dat Dick DeShaw op 9 juli 2014 op 76-jarige leeftijd, aan een hartaanval is overleden. Het stukje eindigt aldus:

"With pipe, long beard and a cap bearing Spinoza’s image, Dick became a familiar sight sitting in front of his home, talking and reading. He believed we are always in eternity. “Eternity is just a euphemism for now,” he explained. “And we always look backward at now.”

Een misser is dan weer dat ze zijn portret erbij hebben geplaatst zonder die Spinoza op z'n pet – die is er afgesneden. Die krijgen we wel te zien op de Obituary die in juli werd geplaatst [cf.]  

               

Met dit blog herinner ik nog eens aan Dick Desaw voor wie Spinoza zo'n sterk houvast was in een lange stress-volle periode in zijn leven. Hij had de overtuiging dat Spinoza's filosofie hem hielp daar nooit meer in terug te vallen.

             Eternal Dick Desaw, that we do always remember him.