Sinterklaascadeautje… Spinoza misschien?

0
366

In de rubriek "Deze week" in de Volkskrant van zaterdag 3 november gaf Olaf Tempelman onder "Tijdgeest" een kort signalement waarin hij "speurt naar boeken over eigentijdse fenomenen." Het eigentijdse fenomeen dat hij in dit stukje signaleert is het feit dat er in korte tijd zoveel boeken van en over Spinoza verschijnen. Spinoza, zo constateert hij “lijkt populairder dan ooit. Zijn eigen tijd was hij ver vooruit. Zijn gedachtengoed, stellen vele bewonderaars, is relevanter dan ooit en sluit aan bij actuele discussies."

Volgen enkele weinig zeggende woorden over Yalom's Het raadsel Spinoza, de door Miriam van Reijen hertaalde en toegelichte Spinoza. Brieven over het kwaad, Tinneke Beeckman's Door Spinoza's lens en wordt voor kinderen zelfs nog gewezen op Henk-Jan Hoekjen, FilosoWie en het toneelstuk van Mariëlle van Sauers Spinazie Spinoza. En het stukje begint met een citaat uit de Ethica (II, stelling 9) uit de nieuwe vertaling door Corinna Vermeulen die bij Boom verscheen, maar dat wordt dan weer vergeten te vermelden, hoewel daar best nog ruimte voor was.

Het stelt allemaal weinig voor. Het enige voordeel is dat lezers van die krant weer even van boeken over de filosoof horen en zo misschien hier of daar iemand op een ideetje wordt gebracht voor een sinterklaascadeautje. Was misschien de bedoeling van het rubriekje?