Schuld en boete in Deventer

0
281

 

Het thema van de maand van de filosofie in 2013 is: “Schuld en boete”. Naar aanleiding van dit thema zal Rikus Koops een tweetal lezingen geven, resp. over schuld en boete. Beide thema’s zal hij vanuit het perspectief van Spinoza behandelen.

EERSTE LEZING – 2 APRIL – OVER SCHULD

De eerste lezing behandelt het thema schuld. Ik zal bespreken op welke wijze wij tegenwoordig omgaan met de schuldvraag, met name als ons ernstige zaken overkomen. Ik zal nagaan waarom deze schuldvraag tegenwoordig een belangrijke rol speelt, met name ook bij de verwerking van dergelijke tegenslagen. Hierna zal ik nagaan of dit volgens Spinoza een wijze manier is om met tegenslagen om te gaan en welk alternatief Spinoza ons biedt.

TWEEDE LEZING – 15 APRIL – OVER BOETE

De tweede lezing behandelt het thema boete. Als de schuldvraag beantwoord is moet er volgens de heersende mening een straf volgen en liefst ook nog een straf die genoegdoening geeft aan de slachtoffers. Ik zal nagaan of volgens Spinoza het opleggen van straffen een wijze manier is om ons te wapenen tegen tegenslagen. Ook zal ik aandacht besteden aan boetedoening die we ons zelf opleggen als wij dingen gedaan hebben waar we spijt van hebben.