Saul Stupnicki (1876 – 1942) schreef ‘t eerste boek in ‘t Jiddisch over Spinoza

0
30

[Saul/Szaul/Shaul Stupnicki/Stupnitski/Stupnitsky ook Shaul Itzhak Stupnicki] Er is weinig over hem te vinden op internet; ook niet bij de YIVO-Encyclopedia. Daar komt door dit blog verandering in. En dat ik dit blog over hem kan maken, komt weer door het boek van Daniël Schwartz dat ik al een aantal malen aan de orde stelde.

Geboren en opgegroeid in Belsk, in de provincie Grodno in Wit-Rusland, ontwikkelde Stupnicki zich tot een gerespecteerd kenner van de rabbijnse literatuur – kennis die hij had opgedaan in traditionele Oost-Europese yeshiva´s, gevolgd door een opleiding aan een modern rabbijns seminarie in Praag. Ook studeerde hij geschiedenis, filosofie en Nabije-Oosterse talen aan de Universiteit van Bern. Daar werd hij een actieve zionist en verkeerde er in socialistische kringen tot hij in 1901 terugkeerde naar Polen om er actief te worden in de eerste Polska Partia Socjalistyczna (PPS) en later in Poale Zion en de Yidishe teritorialistishe organizatsye (ITO). Deze organisatie eiste een dun bevolkt stukje van de wereld, waar dan ook, om er een eigen joodse staat te stichten.

Vanaf 1908 werd Saul Stupnicki schrijver en redacteur van Der haynt, voor welk blad hij filosofische argumenten aandroeg voor joods-nationale rechten en joodse autonomie.