Samuel Hirszenberg (1865 – 1908) schilderde tweemaal Spinoza: als kind en als uitgestotene

0
50

Z’n twee Spinoza-schilderijen bracht ik al vijf jaar geleden (daarover onderaan dit blog méér) en z’n naam viel eerder in blogs, maar een eigen blog had ik nog niet aan hem gewijd. Het werd tijd. Tweemaal hield hij zich met een schilderij over Spinoza bezig: een vroeg werk in 1888 dat geïnspireerd zou zijn op werk van de Pools-joodse schilder Maurycy Gottlieb, werd het symbolische schilderij Uriel Acosta i Spinoza (Uriel d’Acosta en Spinoza als 7-jarig kind).

             Samuel Hirszenberg, Uriel Acosta i Spinoza  

   S. Hirszenberg "Uriel d'Acosta Instructing Young Spinoza" [van hier]  

Een van z’n laatste werken ontstond in 1907, het jaar waarin hij naar Palestina trok, ik neem aan dat hij het nog in Polen maakte: Spinoza wyklêty (geëxcommuniceerde Spinoza). [Zie onder]

Zelfportret van Samuel HirszenbergTegen de zin van zijn vader, maar gesteund door een doktor kon hij als 15-jarige beginnen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Kraków. Van 1885-1889 zette hij zijn studie voort aan de Akademie der Bildenden Künste München. In 1889 had hij een inzending bij de Kunstverein München, daarna toonde hij werk in Parijs waar hij een zilveren medaille won en waar hij aan de Académie Colarossi zijn opleiding voltooide. In 1891 keerde Hirszenberg naar Polen terug en in 1893 vestigde hij zich in zijn geboortestad Lodz.