Regelen van het ondenkbare

0
5179
Cremeren

Je wil er nooit bij stilstaan, maar het is iets waarmee we allemaal geconfronteerd worden. Vroeg of laat verlies je iemand, of word je gedwongen jouw eigen sterfelijkheid onder ogen te zien. Het is voor de meesten van ons zeker geen fijne gedachte, maar het is onderdeel van het leven. Het laatste dat je wil, is dat dingen anders gaan dan jij of de overledene had gewild. Hier kan je natuurlijk iets aan doen.

Praat

Het is altijd goed dit gesprek vroeg met elkaar te voeren. Wat wil je of wat wordt er verwacht, bij het overlijden. Een moeilijke tijd, voor de mensen die achterblijven, kan wat makkelijker worden gemaakt. Bespreek van tevoren al hoe het afscheid moet worden ingevuld. Zelfs als je net samen bent met jouw partner, is het altijd goed om hierover te praten. Het beste is het nog om elkaars wensen te laten vastleggen, maar zorg er in elk geval voor dat ze bekend zijn bij nabestaanden.

Begraven of cremeren

Er zijn uiteraard verschillende keuzes. De belangrijkste keuze is, wat jij wil dat er gebeurt na het overlijden. Nadat de dienst voorbij is, de handen zijn geschud en mooie woorden gesproken zijn over het leven van de overledene, zal deze naar de laatste rustplaats worden gebracht. Hoewel begraven lange tijd zeer gangbaar was en de meeste mensen hiervoor kozen, begint dit te veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor crematie. Hiervoor zijn uiteenlopende redenen te benoemen. Voor sommigen is het belangrijk dat zij op een natuurvriendelijke manier te ruste worden gelegd. Door de as uit te strooien over een strooiveld geeft deze nieuw leven aan het gras, de bomen en de planten. Wat de reden ook is, iedereen heeft zijn eigen reden. Voor sommigen is dit dat zij hun dierbaren altijd dichtbij kunnen hebben. Hiervoor zijn namelijk tegenwoordig ook steeds meer mogelijkheden.

Urnen

Als er gekozen wordt voor crematie, dan kan er gekozen worden voor de traditionele mogelijkheden. Een deel van de as kan worden uitgestrooid, dit is overigens nog steeds een mogelijkheid, maar een ander deel kan aan de nabestaanden gegeven worden. Al duizenden jaren gebeurt dat in een urn. Een urn kopen kun je doen bij diverse aanbieders.  Hoewel deze erg eerbiedig zijn en er altijd wel een te vinden is die in jouw interieur te verwerken valt, zijn ze groot en is aan de vorm meteen te zien dat het een urn betreft. Wil je dit iets discreter aanpakken of zelfs een mooi aandenken hebben dat je dagelijks kan dragen, dan zijn er tegenwoordig ook mini urnen. Deze kunnen vervaardigd worden in de vorm van een sieraad, een beeldje of zelfs een waxinelichthouder.  Zo vallen ze minder op en kunnen nabestaanden ze altijd bij hun dragen.

Maak tijdig een keuze

Waar jij ook voor kiest, maak jouw keuze tijdig kenbaar, want deze keuze wil je het liefste zelf maken zolang je het nog kan. Wanneer jij deze keuze voor iemand anders moet maken, dan heb je nu de mogelijkheid om jouw geliefden te eren op een passende manier.