Op komst (wellicht dit jaar): Oxford Handbook of Spinoza

0
71

Zoals al eerder vermeld staat voor maart a.s. aangekondigd de Continuum Companion to Spinoza (edited by Wiep van Bunge). Volgens de uitgever wordt het een "encyclopedic account of Spinoza's life and ideas, his influences and commentators, his lasting significance." De belangstellende moet er wel £100.00 voor meebrengen.

Bij de Oxford University Press staat nog niets aangekondigd [cf.], maar er wordt al enige tijd aan een boek gewerkt, waarvan Michael Della Rocca de redactie voert en dat hier als Oxford Handbook of Spinoza en daar als Oxford Handbook to Spinoza vermeld wordt. Al jaren geleden hoorde ik dat Della Rocca gevraagd zou zijn om een boek over Spinoza en de (natuur)wetenschappen te redigeren, maar dat zal het toch niet worden. Het ziet er naar uit dat het een breed opgezet handboek zal worden, waarin dezelfde auteurs die we al van andere boeken kennen, nog eens reageren op de interpretaties van collaga’s uit vorige boeken en tijdschriften.

Hier en daar wordt vermeld dat de uitgave voor 2010 gepland stond [zelfs 2009 kom je tegen, cf. en cf]; het zou dus goed kunnen dat het in de loop van dit jaar verschijnt. De bijdragen van de diverse auteurs moeten uiteraard intussen niet al teveel verouderen.

Het aardige van de tegenwoordige openheid (vooral in Angelsaksische landen) en wellicht ijdelheid, maakt dat je via een kleine speuractie op internet al zo’n beetje kunt zien wat er in dat aanstaande boek zoal gaat komen. Ik zeg niet dat ik alles heb, maar veel hoofdstuktitels zijn al bekend gemaakt. In willekeurige volgorde geef ik die hieronder weer. De titel van het boek, The Oxford Handbook of Spinoza (Oxford: Oxford University Press, ed. M. Della Rocca) of de bijvoegingen als ’invited chapter’, ’in preparation’ of ’forthcoming’ laat ik weg. Zie hier wat ik vond: