Op komst: de Spiritual Naturalist Society

0
60

Religie voor atheïstenHet hing al een tijdje in de lucht, dus komt het een keer omlaag om vervolgens mogelijk hoog op te bloeien en weer op te stijgen…: de naturalistische religie!

Vorig jaar kwam uitgeverij Atlas met Allain de Botton's Religie voor atheïsten. Een heidense gebruikersgids – om slechts een van die nieuwe boeken te noemen in een trend.

En over twee weken is de lancering van de Spiritual Naturalist Society (die via het online gaan van de website dus eigenlijk al gestart is). Het persbericht van deze nieuwe club begint aldus: “A new non-profit, the Spiritual Naturalist Society, is launching today with a mission to “spread awareness of spiritual naturalism as a way of life”. What is spiritual naturalism? The organization’s Executive Director and Humanist minister, Rev. Daniel Strain, explains, “Spiritual naturalism (or religious naturalism) is a term that covers a myriad of different forms of spirituality that don’t involve faith-based beliefs in the supernatural.”

Nog maar kort geleden bepleitte ik in een blog van 31 juli 2012 ("Spinoza the atheist"? Niet doen…) dat Spinozisten niet door gelovigen hun taal moeten laten bepalen en meegaan met de bewering dat Spinoza atheïst zou zijn. Hij is theïst, maar met een heel eigen (naturalistische) definitie van ‘theïsme’. (Ik gebruikte ook even de typering ‘anders-theïst’, maar dat werd door Adrie meteen afgestraft… en daar had hij wel gelijk in; het moet niet té zweverig-alternatief klinken).

Maar zie, daar zijn de ‘New Theists’. Datgene wat Spinoza al 350 jaar geleden formuleerde, lijkt door steeds meer mensen ontdekt te worden.