Ontmanteling Bibliotheca Philosophica Hermetica begonnen

0
17

Vandaag is de laatste dag van de Ausstellung "Spinoza im Kontext"
in Halle (zie dit blog) waaraan de BPH ruime medewerking verleende ("Ursprünglich von Dr. Cis van Heertum im Auftrag der Bibliotheca Philosophica Hermetica konzipiert und in Amsterdam mit überaus großem Erfolg gezeigt," IZEA). Kennelijk is de tentoonstelling nog met een week verlengd.

En vandaag heeft Trouw een bericht, waarvan de essentie naar ik nu zie, al op 13 december op de website stond: Staat stelt eigen deel 'Bibliotheca Philosophica Hermetica' veilig. Op de website van de BPH: "Wegens bijzondere omstandigheden is de bibliotheek tot nader order gesloten."

Op 11 november berichtte ik over de beslaglegging op de BPH door de Friesland Bank daar de eigenaar Ritman die er 15 miljoen leende voor uitbreiding van zijn collectrie niet aan zijn verplichtingen zou voldoen. Bij een eerder probleem met een andere bank die dreigde de boeken te veilen kocht de staat in 2005 voor 18,75 miljoen euro een derde deel van de collectie. Die collectie, het staatsdeel, is nu uit de Amsterdamse bibliotheek weggehaald en bij de KB ondergebracht. Hiermee lijkt de definitieve ontmanteling ingezet.

L'Estoire du Graal, begin 14e eeuwDe collectie van de BPH omvatte ca 20.000 – soms zeer zeldzame en kostbare – boeken en handschriften met als kern hermetische filosofen, mystici, alchemisten en Rozenkruisers – ook  werken van Spinoza, diens bestrijders en volgelingen.

Vorige week bracht een bijzonderlijk Middeleeuws manuscript uit de BPH, de Graal van Rochefoucauld bracht Sotheby's in Londen 2,8 miljoen euro op.

 L'Estoire du Graal, begin 14e eeuw