Nou, en óf Spinoza in "De Gouden Eeuw" voorkomt! Zie eens hoe!

0
779

Het boek dat de ntr-vpro-tv-serie De Gouden eeuw, die volgende week op dinsdag 11 december van start gaat, begeleidt, is inmiddels verschenen:

 

Hans Goedkoop & Kees Zandvliet, De Gouden Eeuw. De Republiek, Amsterdam en de wereld. Walburg Pers (Uitgave in samenwerking met NTR en Amsterdam Historisch Museum), dec. 2012, 192 pagina's – ISBN 9789057308802, € 29,95

Daarover ontving ik vanmiddag een e-mail van Rindert Jagersma die ik hieronder in z'n geheel kan overnemen (waarvoor mijn dank). Het geeft een duidelijk beeld van hoe we Spinoza in dat boek aantreffen. Meteen heb ik ook weer iets over onze tijd geleerd. Ik zag hem al, zoals ikzelf soms doe, enige passages ter plekke noteren. Maar nee, zo liet hij me in een tweede mail weten, toen hij toestemming gaf dat ik zijn naam mocht vermelden, hij had met zijn telefoontje wat opnames van de in aanmerking komende pagina's gemaakt, om vervolgens thuis de citaten over te nemen. Zo doet men dat dat dus tegenwoordig (ik heb zo'n telefoontje niet, dus hoor er niet helemaal mee bij…).

Hierna dan de tekst van bezoeker van dit blog, Rindert Jagersma: