Nog na 500 jaar: terugkeer van marranen tot het jodendom!

0
488

De zaak die de Amsterdamse Sefardisch-joodse gemeenschap met Spinoza had, is al vaker geanalyseerd als een geval van spanningen die ontstonden vanuit het verlangen en de pogingen van voormalige marranen om weer helemaal als volwaardig joods erkend te worden –  door hun eigen joodse broeders elders én door de Amsterdamse bestuurderen. Ook is vaker op het schrijnende gewezen dat zij, om hun gemeenschap ‘zuiver’ te houden, met de zware Herem zelf trekken van de inquisitie hadden overgenomen.

Kortom, degenen die zich met Spinoza bezig houdt zal telkens weer op connecties stuiten met de lotgevallen van marranen elders in de wereld. N.a.v. van mijn vorige blog kreeg ik een artikel toegezonden, gedateerd 27 februari 2012: “De bekeerde joden van Mallorca kunnen weer joods worden.”
[Door op de afbeelding te klikken verschijnt het leesbaar]

 

              

Het gaat over de Chuetas van Majorca, die blijkbaar ook een variant van de marranen zijn. Opmerkelijk is hoe ook de Chuetas van Majorca aan bepaalde gebruiken vasthielden – juist zaken waar de inquisitie de vinger achter probeerde te krijgen om te bewijzen dat men vanbuiten katholiek leek, vanbinnen joods bleef. Het verschijnsel van de Chuetas was nieuw voor mij, maar als je even Google inschakelt, vind je weer heel wat. Er wordt in onderstaande video op gewezen hoe juist internet een groot hulpmiddel is bij al die zoektochten naar de eigen roots.