Nog eens over het onlangs ontdekte Ethica-manuscript

0
20

Ook vandaag had Trouw niets over de ontdekking van het manuscript van de Ethica. Ook op de website van de Volkskrant is er niets over te vinden. En tot het wereldnieuws doorgedrongen is het eveneens nog steeds niet. Ziet men het belang er niet van in? De AAS heeft vandaag ook informatie over de vondst.

[Zie hier, hier en hier blogs over en n.a.v. deze ontdekking, waaruit wel enige opwinding blijkt… Net als uit de 625 unieke bezoekers die gisteren een kijkje op dit weblog kwamen nemen; 60% van de page views werd gedaan vanuit Noord Amerika! Daar had men er blijkbaar toch iets van vernomen. 
Zie de statistiek maar, helemaal onderaan de blogs.]

Uit het feit dat al over enkele maanden, in augustus, bij Brill een editie zou uitkomen, bezorgd door en met een historische inleiding van Leen Spruit en Pina Totaro, mag je aannemen dat de ontdekking die nu naar buiten is gekomen al veel langer geleden is gedaan – als je in aanmerking neemt hoelang de productie van wetenschappelijke uitgaven bij Brill in beslag neemt.
De redacteuren zouden in die publicatie de resultaten van vergelijking van de in de Opera Posthuma gepubliceerde tekst met dit manuscript brengen. Zoiets vergt toc h flink wat tijd van de bezorgers – en daarbij komt dan nog de flinke som tijd die Brill meestal nodig heeft.
Er is geen datum van de ontdekking bekend gemaakt, maar dat zal een flinke tijd achter ons liggen. Het lijkt me nogal wat om zo'n ontdekking zo lang voor je te kunnen houden. Zoiets wil je toch meteen uitschreeuwen, zou je denken.

Update 16:08 uur: Ik ontving van Michel Gastkemper (waarvoor dank) de tip dat de berichten in de NRC over de vondst van het Ethica-manuscript te vinden zijn op nrc.boeken: 1-NIEUWS en 2-INTERVIEW