Morgen 18:25 uur op Nederland 3: Het Klokhuis over Spinoza

0
372

Morgen, donderdag 9 februari, gaat het programmaonderdeel in het jeugdprogramma Het Klokhuis “Het Klokhuis maakt geschiedenis” over Spinoza. De Vereniging Het Spinozahuis verleende uiteraard haar medewerking. De Spinoza-uitzending is gedeeltelijk opgenomen in en bij het Spinozahuis in Rijnsburg.

"Het Klokhuis maakt geschiedenis" van 18:25 – 18:40 op Nederland 3.

Lisa Wade presenteert Het Klokhuis sinds oktober 2007Presentator Lisa gaat samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen filosoferen. Ze komt erachter wie Spinoza is, wat zijn ideeën zijn en waarom zijn boeken werden verboden. Welke ideeën heeft Spinoza? En wat is filosofie eigenlijk?

Spinoza is de beroemdste filosoof uit onze geschiedenis. Hij vraagt zich van alles af en is bekend geworden om zijn gedachtes. De boeken met zijn ideeën worden nu nog gelezen en dat terwijl Spinoza ze vierhonderd jaar geleden al geschreven heeft! Maar als hij leeft, denkt bijna niemand zoals hij. Zijn ideeën zijn zo nieuw en anders, dat hij zijn gedachten in het geheim onder een schuilnaam op moet schrijven. Spinoza’s boeken zijn verboden. In zijn tijd kon je namelijk niet altijd zeggen wat je dacht, of schrijven wat je van iets vond. [Van hier]