Mooie Spinozadag in Paradiso

0
432

spinozaposter-tumb.jpgGisteren werd tijdens de tweede Spinozadag in het Amsterdamse Paradiso de 377e verjaardag van Spinoza gevierd. De zaal was, nog meer dan vorig jaar, heel goed gevuld – het was gewoon vol. Het publiek werd bij aanvang feestelijk welkom geblazen door de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.

De lezingen van prof.dr. Piet Steenbakkers en de antwoordlezing van prof.dr.mr. Kees Schuyt over de liefde bij Spinoza zullen binnenkort op de website van de Amsterdamse Spinozakring gepubliceerd worden.

Verrassend en mooi theatraal – heel goed passend in de voormalige kerk Paradiso – werd door Steenbakkers het prachtige openingskoor uit cantate 77 van Bach, Du sollt Gott, deinen Herren lieben, gedraaid op een evangelie tekst waarmee hij heel goed aansluiting vond bij Spinoza's behandeling van zulke teksten over liefde en gerechtigheid uit het Nieuwe Testament. Steenbakkers begon zijn betoog dan ook met de TTP en liet zien hoe Spinoza heel constant daar over dezelfde liefde sprak als die hij in de Ethica uiteenzette. Ik verwijs verder naar de komende publicatie van zijn goed en precies opgebouwde tekst overt de liefde bij Spinoza.

Ik volsta hier verder met het plaatsen van enige foto's.

Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, opende de bijeenkomst en kondigde sprekers aan.