Mooi Spinozistisch vrijheids-beeld

0
334

Vorige week woensdag, op 23 april 2014, maakte beroepsfotograaf Maarten Brante deze foto van mensen, lekker genietend van 't voorjaarszonnetje op het Amsterdamse Spinozabeeld.


Onderschrift: AMSTERDAM – Mensen zitten lekker onderuitgezakt op het beeld van Spinoza bij de Stopera. Op het beeld staat: 'Het doel van de staat is de vrijheid'. COPYRIGHT MAARTEN BRANTE

Maarten Brante gaf mij toestemming om zijn foto in dit blog op te nemen. [Als u erop klikt, komt u bij de grotere foto op zijn website].  
Ik vond dit zo'n aardige foto daar er een zekere spanning in zit. Zoals deze jongelui hier heerlijk van hun vrijheid genieten en hun conatus zich volgens Ethica 4/45s laten ontspannen is er de opwekking in de tekst uit het 20e hoofdstuk van de Tractatus Theologico Politicus dat de staat er alles aan doet de vrijheid van de mensen te bevorderen. En bij die vrijheid denkt Spinoza, zoals we weten, in de eerste plaats aan de libertas philosophandi. Maar deze vrijetijdsbeleving mag er ook onder vallen. Een spannend beeld, kortom.

Maarten Brante is beroepsfotograaf en altijd bezig de stad in fraaie foto's vast te leggen. Hij heeft een goed oog voor aardige scènes. Zijn website staat er vol mee. Een beroepsfotograaf kan altijd wel opdrachten gebruiken.