Maria Trepp, Rorty en Spinoza

0
33

Maria TreppDe van origine Duitse en germaniste Maria Trepp had (heeft tijdelijk nog) een VolkskrantWeblog. Dit heeft ze verhuisd naar http://passagenproject.com/blog/. Inmiddels heeft ze een aantal vroegere blogs gewist – of ze is die mogelijk bij het overzetten per ongeluk kwijtgeraakt.

Veel van haar blogs zijn behoorlijk bozig (ze voert strijd – een soort jihad – tegen Wilders, tegen de Burke Stichting en apart Andreas Kinneging en Bart Jan Spruyt en zo nog de een of ander). Maar op dinsdag 12 juni 2007 had ze een aardige blog naar aanleiding van het overlijden van Richard Rorty. Daarin had ze een interessant citaat van Rorty over Spinoza overgenomen. Ik kwam het bij mijn surfacties af en toe tegen.
En nu is dat weg!
Maar ik heb het in Googles cache teruggevonden en geef dat tekstje graag hier een plekje op dit weblog, voor het ooit helemaal verdwenen is. Het ligt mooi in het verlengde van het vorige blog, waarin Spinoza met Socrates wordt vergeleken. Met deze overname wil ik helemaal niet zeggen dat ik het volledig eens ben met Rorty’s voorstel voor verhoging van het belang van verbeelding t.o.v. de ratio; maar ik herken er de kritische benadering van Spinoza door Santayana en anderen in.

Hierna dan dat blog van Maria Trepp waarin ‘M.T.’ uiteraard staat voor Maria Trepp.