Maakt Yoram Hazony (bepaald geen Spinoza-fan) een eind aan de strijd tussen Athene en Jerusalem?

0
29

Eerder al had ik een blog over Yoram Hazony n.a.v. het toen aanstaande boek, dat er inmiddels is en al vele besprekingen kreeg. En zie daar:

Een nieuwe grote profeet die beschikt over een gigantische verbeelding is in Israel  opgestaan. Yoram Hazony schreef The Philosophy of Hebrew Scripture [Cambridge University Press, 2012] waarin hij profeteert dat de God van de Bijbel niet gehoorzaamheid, maar juist graag ongehoorzaamheid zag. Waar Spinoza profeten zag, ziet Hazony filosofen. Hij laat dat zien aan zijn geheel eigen andere interpretatie van Bijbelse verhalen als over Kain en Abel (het is speels samengevat in onderstaande YouTubevideo) en andere teksten.

Hij ziet de Bijbel als méér dan een openbaringsboek of een boek over ethiek. Voor hem is het een briljant boek van de ratio! Kortom, er is een politieke filosofie in de H. Schrift te ontdekken, volgens Yoram Hazony. Laat ik hem zichzelf even voorstellen:

“My name's Yoram Hazony. I'm an Orthodox Jew from Jerusalem. I went to Princeton and majored in Japanese and was North American debate champion. I have a Ph.D. in political philosophy. And I've devoted the last twenty-five years to trying to understand why reading the Bible in a satisfying way is so incredibly hard for people to do, and what we can do to change that.” [yoramhazony.org/phs/]