Kuno Fischer (1824 – 1907) over Spinoza

0
32

Daar Friedrich Nietzsche mede door lezen van werk van Kuno Fischer  (1824-1907) enthousiast werd over Spinoza, vind ik het wel aardig om hier door te geven dat het boekje dat Kuno Fischer over Spinoza schreef in z'n geheel is in te zien bij de Hathi Trust Digital Library

Uit mijn blog van 2 november 2009 over Nietzsche blijkt dat hij, mede door deze kennismaking, aanvankelijk heel positief was over Spinoza die hij als zijn 'voorganger' zag, maar later heel negatief over hem werd.

Nadat Kuno Fischer in Leipzig en Halle filosofie gestudeerd had, werd hij in 1850 privaatdocent in Heidelberg. Vanwege zijn te liberale ideeën – hij werd van Spinozisme beschuldigd! – kreeg hij van de regering in 1853 een doceerverbod opgelegd. 
En zo vormde Kuno Fischer aan den lijve het bewijs van Spinoza's gelijk om in 1673 een professoraat te weigeren, waarvoor hij door dezelfde universiteit uitgenodigd was.

In 1856 werd Fischer professor in Jena en in 1872 alsnog in Heidelberg; hij leverde belangrijke bijdragen aan de geschiedenis van de filosofie en hield zich ook bezig met esthetica en literatuur-geschiedenis.  
Het gaat hier om dit boekje van hem:

 

Baruch Spinoza's Leben und Charakter: ein Vortrag von Fischer, Kuno [Mannheim :Wassermann,1865, [iv, 52 p. ;24 cm]