Komende zondag: Spinozadag 2014

0
336

Aanstaande zondag, 23 november 2014, is het van 12.00 tot 16.30 uur in Paradiso in Amsterdam Spinozadag – de zevende Spinozadag alweer. Onder de titel

           Spinoza en Koerbagh: provo’s van de Gouden Eeuw? 

vraagt de Amsterdamse Spinoza Kring  aandacht voor het klimaat waarin Spinoza in Amsterdam opgroeide en in contact met gelijkgestemden de basis voor zijn filosofie legde. 

Het zal gebeuren aan de hand van twee boeken die recent verschenen: Bart Leeuwenburgh's Het noodlot van een ketter (2013), dat het leven en denken van Adriaen Koerbagh, dat hem in het rasphuis deed belanden, beschrijft waar deze kennis van Spinoza in 1669 overleed. Het wordt niet genoemd, maar zal toch zeker ook aandacht krijgen: het dit jaar verschenen boek van Adriaan Koerbagh, Een licht dat schijnt in duistere plaatsen. Hertaling Michiel Wielema. Vantilt, 2014  

Henri Krop's Spinoza. Een paradoxale icoon van Nederland (2014),  waarin hij de receptie van Spinoza's denken in Nederland uitgebreid bespreekt.
[Zie meer informatie en het programma bij de ASK]

Ik heb de eerste vijf Spinozadagen bijgewoond, heb de laatste twee overgeslagen, maar ben van plan er deze keer weer eens heen te gaan.