Klein geluk van de maandagmorgen

0
307

Dit móet ik even met u delen. Vanochtend belde 'mijn' boekbinder dat ik het kon komen ophalen. En zie wat een fraai resultaat, waar je heel blij van wordt. Het boek was weer eens in delen uit elkaar gevallen (daar had ik een fotootje van moet maken).
Ik weet nog dat ik het 23 jan. 2009 aanschafte bij het Antiquariaat Spinoza Amsterdam, want van mijn bezoek eraan maakte ik een blog. De lijm van de rug was keihard geworden, dus het spatte bij lezing op vele plekken uit elkaar. Jaren terug had ik de losse vellen waaruit het boek bestaat zelf al eens opnieuw gelijmd, maar dat hielp maar tijdelijk en het raakte weer op vele plaatsen los. Vorige week viel het weer in delen uiteen en er leek voor mij geen beginnen meer aan het nog eens te repareren. Maar het is een boek dat ik regelmatig ter hand neem, daar het nu eenmaal een Fundgrube blijft.

Dus ging ik kijken of ik een boekbinder kon vinden. Bleek er vlak bij mij in de buurt een z'n werkplaats te hebben. En zie hoe hij er een boek van heeft gemaakt – zo mooi als het nog niet eerder geweest is. Echt traditioneel handwerk. Met een naaimachine heeft hij katernen genaaid en het geheel ouderwets gebonden. Het bestáát nog!

Zie hier mijn Harry Austryn Wolfson, The Philosophy of Spinoza [Vol I & II, 1934; two volumes in one, 1958) als nieuwer dan nieuw.