Jean-François Dreux du Radier (1714 – 1780) over Spinoza

0
276

De BPH mag dan voor het publiek en wetenschappers gesloten zijn, er wordt door de medewerkers nog wel gewerkt. Zo bracht conservator Cis van Heertum gisteren een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Mededelingen vanwege de Stichting Jacob Campo Weyerman 2 (2008) op de website: “A libertine man of letters on Spinoza: Jean-François Dreux du Radier

Ze geeft een interessant stukje boekgeschiedenis van o.a. diens L’Europe illustré (1755-65), een biografisch lexicon van prinsen, prelaten, advocaten, geleerden en wetenschappers. Daaronder Spinoza. Voor het lemma over Spinoza maakte hij gebruik van Bayle’s Dictionnaire critique. En zo libertair kon Dreux niet zijn dat hij een tegenwicht zou bieden tegen het negatieve beeld van Spinoza. Nee, het ging er lekker aan toe:Que de monstres! que d’absurdités! que d’extravagances!"

               
In dat boek kwam deze gravure van Spinoza die Etienne Fessard (1714-1777) maakte.

 

Ik verwijs verder naar dat informatieve artikel van Cis van Heertum op de website van de BPH.

Aanvulling 11 oktober 2012

De link naar de BPH (waar intussen veel is veranderd) werkt niet meer; het artikel is daar verdwenen. Maar inmiddels is in augustus van dit jaar het artikel van Cis van Heertum uit Mededelingen vanwege de Stichting Jacob Campo Weyerman 2 (2008) door de DBNL gedigitaliseerd.