Iraanse Spinoza, Mohsen Amir Aslani, opgehangen

0
349

Twee stukken die vandaag op internet verschenen brachten mij op de hoogte van het bizarre levenseinde van de Iraanse psycholoog en intellectueel, Mohsen Amir Aslani, die, nadat hij 9 jaar geleden al opgepakt werd wegens 'ketterij', op woensdag 24 september in de nabijheid van Teheran op 37-jarige leeftijd werd opgehangen.

Het terecht verontwaardigde stuk van Afshin Ellian dat vandaag op Elsevier.nl  verscheen, "Wie in Iran de islam wil vernieuwen, wacht een vreselijk lot", maar iets eerder (omdat daarin de naam Spinoza voorkwam) het latere stuk van Leon de Winter dat eveneens vandaag op de Dagelijkse Standaard.nl verscheen, "Geloofsgekte tekenend voor islamitische wereld", gaat ook over deze Mohsen Amir Aslani.

Van hem leer ik dat Aslani opgehangen werd daar hij "het lezen van de Koran als een literaire tekst" voorstond. Daarom vergelijk ik die Iraanse intellectueel met Spinoza.
En vind ik hem een plaats op dit weblog waard. Het is werkelijk een ten hemelschrijende schande hoe men in het land waar de ayatollahs heersen met andersdenkenden omgaat.

The Guardian schreef een week geleden (zie ik nu): "Iran executes man for heresy." "Mohsen Amir-Aslani convicted of insulting prophet Jonah and making 'innovations in religion' through interpretations of Qur'an."