Inutilis scientia Spinozana [71] Australische ruzie over subsidiëring ‘onnutte’ wetenschap

0
324

In 2013, the ARC [Australian Research Council] funded a $327,840 University of Queensland study of philosopher Benedict de Spinoza’s place in secular thought.

Het is een van de voorbeelden van "belachelijke subsidies" waarover ruzie is ontstaan tussen de Australische regering en de ARC (soort NWO).

"Australia's education minister has walked away from an election commitment to audit “ridiculous” grants by the Australian Research Council and reassign their funding, amid warnings about the politicization of research grants." Zo begint een artikel in The Australian.

Zoiets krijg je als wetenschapssubsidiëring teveel wordt gepolitiseerd. Midden vorige maand schreven 69 (van de 73) "Winnaars van de Spinozapremie" een bezorgde brief aan de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten over de nieuwe verdeling van wetenschappelijke subsidiegelden die het kabinet wil doorvoeren.

De NWO verdeelt zo'n half miljard euro aan overheidsgeld onder wetenschappers op basis van ingediende voorstellen en projecten. In de nieuwe wetenschapsvisie van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker is voorgesteld om de NWO volgens een 'Nationale Wetenschapsagenda’ te laten werken. Ook werkgevers, maatschappelijke organisaties en universiteiten krijgen dan een stem in de toewijzing van het geld. Dat vinden de wetenschappers maar riskant.