In de slipstream van de Casus Spinoza

0
74

Op de website van Crescas zijn de video’s van de toespraken die gehouden zijn tijdens het symposium op 6 december 2015 over het al dan niet opheffen van de ban van Spinoza nog niet verschenen, maar in de joodse wereld deint de opgeworpen casus voort.

Shmuly Yanklowitz, een "modern" Orthodoxe rabbijn over wie ik drie jaar geleden al eens een blog had, publiceerde op 31 januari 2016 in The Times of Israel “An Open Letter to Spinoza” [cf.] Daarin stelde hij zich op achter de oproep van rabbijn Nathan Lopes Cardozo om Spinoza’s ban op te heffen. Hij blaast er flink de loftrompet over Spinoza, immers: “defending you is defending the essence of Judaism itself.”

Daarover maakte rabbijn Avrohom Gordimer zich boos en die publiceerde daarop gisteren een aanval onder de titel: “Spinoza and Farcical ‘Orthodoxy’” [cf.]. Hij vat de onacceptabele punten uit Spinoza’s filosofie samen en gaat de discussie met Spinoza niet aan, maar valt de in zijn ogen namaak-orthodoxie van het jodendom aan. Rabbijn Gordimer, lid van het Executive Committee of the Rabbinical Council of America, vindt deze zgn. ‘moderne’ of zgn. 'open' orthodoxie-beweging die vrouwen rabbijn laat worden, homohuwelijken viert en ketterijen (als die van Spinoza) bejubelt, maar een farce en bepaald geen ware joodse orthodoxie .