Historiek.net schrijft uitgebreid over Vrijdenker Koerbagh

0
25

Naar aanleiding van het uitkomen van Het licht dat schijnt in duistere plaatsen schreef André Horlings een uitvoerig en interessant  stuk op Historiek.net over Adriaan Koerbagh. Hij vat nogeens het hele verhaal over hem samen en komt dan op het boek, waarover hij schrijft:

"Na bijna 3,5 eeuw kan iedereen dan eindelijk ongehinderd kennis nemen van ‘de verheldering van de voornaamste kwesties van theologie en godsdienst’ volgens Adriaan Koerbagh, in Het licht dat schijnt in duistere plaatsen. Dat zal alleen veel minder indruk maken."   

Zonder vermelding van herkomst (no problem) wordt gebruik gemaakt van het fotootje dat ik vorige week maakte van de uitgave van Een ligt van Hubert Vandenbossche in 1974. Zo kan ik zien dat Spinoza.blogse niet ongezien voorbij gaat. [Van een storend foutje in zijn tekst, heb ik Historiek.net op de hoogte gebracht; dat zal er wel uit worden gehaald.]  

De exemplaren van Een ligt schijnende in Duystere Plaatsen zijn sinds gisteren tot en met 29 juni te zien in de boekenzaal van Museum Meermanno. Van de tekst zijn de eerste twaalf katernen (tot en met bladzijde 176) gedrukt; daarna werd het boek in beslag genomen. In de beide exemplaren die in Museum Meermanno worden bewaard, is de rest toegevoegd in handschrift.