Het Spinozareliëf van Lambertus Zijl (1866 – 1947)

0
386

Al enige malen zocht ik naar informatie over de maker van dit reliëf van Spinoza. Een reliëf is, zoals in deze afbeelding goed te zien is, een afbeelding in steen, metaal enz. die uit de ondergrond naar voren springt.

Ik had het reliëf ooit hier gezien.

Het lijkt daar een klein plaatje, maar bestaat in werkelijkheid uit een groot bestand. Ik had de op die pagina genoemde Monique Laurent per e-mail om informatie gevraagd, maar geen reactie ontvangen. (Zij is inmiddels sinds september vorig jaar hoogleraar combinatorische optimalisering geworden bij het departement Econometrie & Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en heeft uiteraard helemaal geen tijd voor zulke details als waar ik mij mee bezig houd). In de tweede helft van augustus 2008 heb ik in een blog bij de afbeelding de vraag gesteld: "Wie herkent dit reliëf van Spinoza?" Ook daarop ontving ik geen antwoord en het betreffende blog ging verloren. Een paar dagen geleden, toen ik zag dat het portret gebruikt was voor de cover voor het aangekondigde boek van Miriam van Reijnen, had ik het er weer over dat ik graag wilde weten van wie het was. Maar reacties krijg ik zelden of nooit – het leven van een blogger…
Vandaag ben ik weer eens gaan speuren en heb het antwoord gevonden. Uit diverse brokstukjes kan ik nu dit blog over dit reliëfportretje samenstellen.

Dit reliëfportret van Spinoza is gemaakt door de beroemde Amsterdamse beeldhouwer Lambertus Zijl. Het is gemaakt in 1893-94 in hardsteen, 48 x 47 cm, voor “De Algemeene” en momenteel in bezit van het Centrum voor Wiskunde en Informatie (Cwi) in Amsterdam.