‘Herem’ voor Spinoza Fellow en ‘vredesfilosoof’ Richard Goldstone?

0
297

Richard Goldstone, gerenomeerde joodse Zuid-Afrikaanse oud-rechter, voormalig Spinoza Fellow en 'Haagse vredesfilosoof', voorzitter van de internationale commissie die de strijd in de Gazastrook eind 2008-begin 2009 onderzocht, zou 'een ander rapport' hebben geschreven, als de commissie toegang had gehad tot informatie die nu beschikbaar is. Dat schreef Goldstone zaterdag 2 april in een opiniestuk in The Washington Post. ''Wij weten nu veel meer over wat in de Gaza-oorlog gebeurde dan toen ik de commissie voorzat'', aldus Goldstone.

De strijd kostte dertien Israëliërs en ongeveer 1400 Palestijnen het leven. De commissie concludeerde in haar eindrapport dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, tijdens de 22 dagen durende strijd in 2008-2009 oorlogsmisdaden en mogelijk ook misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. 

Een commissie van onafhankelijke deskundigen die vervolgens onderzocht wat met de aanbevelingen van Goldstone’s commissie was gedaan, ontdekte later dat Israël veel tijd en geld heeft gestoken in onderzoek naar vierhonderd beschuldigingen van wangedrag in Gaza. Hamas had niets onderzocht. Goldstone schrijft nu dat de raketten die Hamas op Israël afvuurde, 'met opzet en zonder onderscheid op burgerdoelen waren gericht'. Het doelwit van de aanvallen van Israël waren niet in de eerste plaats burgers.