gek op mijn jeugdliefde

0
39

In mijn jeugdjaren was ik al gek.     
Gek met een Hoofdletter G. Het was in de jaren '70 dat 'mijn club' heerste in Europa en ver daarbuiten. Ajax dus.
"Huh?" hoor ik jullie denken! "het gaat eens niet
over de psychiatrie bij Morris???????????????????????"

"Nee daar gaat het ook niet over. Eigenlijk gaat dit log over mijn jeugdliefde. Ik was erbij, 'live' in de huiskamer in de jaren '71, '72 en '73 toen Ajax drie maal achter elkaar de Europacup 1 won. Als jongetje van ongeveer 8 jaar (zie foto) raakte ik helemaal gefascineerd door de club. Ajax  leek, maar was dat ook echt, onoverwinnelijk!

Ik werd helemaal euforisch door het vertoonde spel. Voetbal was ineens ballet geworden. Het 'totaalvoetbal' was geboren. Ik zal jullie alle details besparen anders haken 'de-niet-voetballiefhebbers' halverwege af.
Mijn liefde voor de club werd zo groot, dat mijn moeder bij de melkboer (de srv- man bestond nog niet!) een ajax-pyjama bij elkaar spaarde.
Later zou mijn verzameling nog flink groeien. Zo ben ik nu in het bezit van
30 plakboeken vol knipsels uit die jaren '70. Daarnaast heb ik 2 shirtjes die Cruijff ooit droeg in een europacup wedstrijd. Mijn vader regelde die shirts omdat hij connecties had binnen de club.
Op mijn trainingspak naaide mijn moeder het ajaxlogo………nu had ze daarin niet veel te willen, ik bepaalde dat dat moest, anders zou ik op school weleens slechte punten kunnen halen.
Van het doelnet van het gesloopte stadion 'de Meer' heb ik een stuk doelnet weten te bemachtigen. In een eerdere log (zie: 'heilige modder') had ik al geschreven dat ik  modder, die aan het WK-finale shirt van Cruijff zat, in een envelopje in een plakboek heb gestopt. Twee encyclopedieën heb ik ook nog: bijelkaar zo'n 500 pagina's aan wetenswaardigheden.
 Heel erg trots ben ik op twee voetballen met daarop alle handtekeningen van alle spelers uit die gouden periode. Luciferdoosjes, aanstekers, vlaggen, een kuipstoeltje van het Olympisch stadion te A'dam, mokken, jaarboeken, eerder genoemde plakboek(en), sjaals,  originele shirts van Rep, Keizer, Blankenburg, Stuy en andere legandrische ajaxcieden…………….zo kan ik nog uren doorgaan.

Helaas is Ajax inmiddels geen Europese topclub meer, toch volg ik ze iedere week nog even. Kan ik de samenvatting op tv niet zien, dan weet ik de uitslag op teletekstpagina 818 wel te vinden.
 

De laatste Europa cup 1 dateert al weer van 1994, en ik vrees dat dat  ook de laatse zal zijn geweest.
Het grote geld regeert het voetbal meer en meer;  reden voor mij om het nu met gepaste afstand te volgen.
Ik kannog steeds een kl## dag hebben als Ajax verloren heeft en dat is meer regel dan uitzondering in dit decennium.
Wat blijft is mijn collectie: een geweldige herinnering aan vroeger toen we met acht kinderen voor één zwart-wit tv zaten gekluisterd.

Die herinneringen neemt niemand meer af, ze hebben eeuwigheidswaarde: ja zo gaat dat toch ook met jullie jeugdliefde?

Morris©