Geen verslag van de Spinoza-zomercursus 2012

0
291

Ja, ik had de gewoonte om van VHS-Spinozacursussen die ik meemaakte, op dit blog een verslag te maken – mét een foto-impressie. Vond ik leuk om te doen. En sommige bezoekers van Spinoza.nblogse.nl waren daaraan gaan wennen – konden ze op afstand er iets van meebeleven. Nu wordt zo’n verslagje van de voorbije zomercursus in Barchem gemist. Tweemaal kreeg ik via e-mail de vraag, waarom dat zo was.

Ik heb nu besloten om dat dan toch maar even toe te lichten. Ook dit jaar is de zomercursus niet aan dit blog voorbij gegaan. Direct toen ik er van terug was, bracht ik twee blogs over te verschijnen Spinoza-boeken, waarover ik tijdens die cursus had gehoord. Ik maakte een blog met foto’s van Leon Kuunders en zijn Caute-tattoo. En er verscheen een uitgebreid verslag van de vlagceremonie ter gelegenheid van de viering van de Acte van Verlatinge. Maar, inderdaad, een verslag met foto’s van de cursus zelf kwam er niet.

Ooit was ik de enige die foto’s maakte tijdens de cursus – voor dit blog. Maar dit jaar waren er meer mensen die foto’s maakten; met hun boordcomputer die mobiele telefoons tegenwoordig geworden zijn, maar zelfs met een Nikon met diverse lichtgevoelige lenzen. Het leek mij dus niet nodig nog met flitsfoto’s te storen en ik vroeg enkele ‘fotografen’ mij foto’s toe te zenden die ik bij mijn verslag kon gebruiken. Ik kreeg toezeggingen.

Maar vervolgens ontving ik niets; behalve dan de foto's van die vlagceremonie. Daarvan had iemand ook een aardige video gemaakt die ik zou ontvangen. Wat ook niet gebeurde.

En dus besloot ik dit jaar het op blogse bij de blogs te laten die ik gemaakt had en de rest achterwege te laten. Alles kan niet van één kant komen. Zo simpel is het.

Van God of het Universum ga je geen liefde terugverlangen. Op deze aardkloot – tussen mensen –  tussen in Spinoza geïnteresseerden notabene, denk je wel iets te mogen verwachten. Hoeveel interesse er voor dit blog lijkt te zijn… (sommigen vragen me elk jaar weer naar het adres!)


Ja, ik weet ook van Spinoza dat men heel makkelijk beloften niet gestand doet, als het niet meer in iemands belang wordt geacht. Zo is het met dit blog ook: ik maak het voor mezelf omdat ik het leuk vind – en anders niet. Daarom geen verslag van de Septimana Spinozana 2012. Met hier nog wel de enige foto (naast die tattoo-foto) die ik nog wel maakte.            
                     Wat hadden we die week fraai weer…