Fragment Spinoza Opera van Ton de Kruyf op Youtube gebracht

0
485

De blogs die ik bracht op 3 mei 2008 over de “Opera Spinoza van Ton de Kruyf (1971)” (zie blog), en op 10 febr. 2012 over “Ton de Kruyf, componist van Spinoza Opera, op 1 februari 2012 overleden” (zie blog), fungeerden, zoals uit reacties blijkt, een beetje als een “ontmoetingsplatform” en een “condoleanceregister.”

Van Olivier Sliepen, een vriend van Ton de Kruyf, ontving ik een kopie van de door hem gedigitaliseerde opname uit 1971. Deze heeft hij tevens aangeboden aan Donemus.

Vandaag heb ik van een aaneensluitende episode uit het deel na de pauze van deze Spinoza Opera een video gemaakt en op Youtube geplaatst. Ik ga deze ook toevoegen aan de eerdere blogs.

Het is bedoeld als een hommage aan Ton de Kruyf, biedt geïnteresseerden een impressie van deze eenmaal uitgevoerde opera, waaraan op deze wijze de herinnering bewaard blijft.

In 1971 werd het Holland Festival met de Spinoza Opera geopend.
De première was op 24 juni 1971 in Scheveningen.
Een productie van De Nederlandse Operastichting
Componist: Ton de Kruyf (1937-2012)
Librettist: Dimitri Frenkl Frank ((1928-1988)

Uitvoerenden
Bezetting: Meinard Kraak (Spinoza); Bert Bijnen (Rembrandt); Pieter van den Berg (Rabbi Morteira); René Claassen (Zacuto); Jan Blinkhof (Magistraat); Emmy Greger (Hendrickje); Sophia van Sante (Italiaanse gravin); Maria Franssen (Pools meisje)

Utrechts Symfonie Orkest o.l.v. Francis Travis
regie: Bodo Igesz
Kostuums, decor- en lichtontwerp: Neil-Peter Jampolis
Eindverantwoordelijke productie: Léon Schoenmakers