Filip Buyse herdenkt Epameinondas Vampoulis

0
30

Dag Stan,

Ter info moet ik deze keer slecht nieuws melden.
Ik ben net terug van ESHS conferentie in Athene waar ik een paper heb gegeven over “Spinoza and Cartesian Physics”.

Op het programma stond ook een lezing van Epameinondas Vampoulis (“Leibniz and Cartesian Physics”). Spijtig genoeg heb ik daar vernomen dat hij op 29 augustus aan een hartaanval overleden is.

Epameinondas Vampoulis heeft zijn doctoraat gemaakt over de “La physique de Spinoza” onder leiding van P.F. Moreau aan de Université Paris IV.
Daarna heeft hij enige tijd voor de BBC Open University gewerkt, vervolgens als professor aan de University of Patras

En dit jaar was hij dan overgeschakeld naar de University of Thessaloníki – de universiteit waar hij zijn universitaire studies begonnen was – waar hij maître de conference werd.

Na het overlijden van Zourachbichvili (1965 – 2006) verliezen we opnieuw iemand die op relatief jonge leeftijd uit de kleine groep van mensen die gespecialiseerd waren in het “wetenschappelijk aspect” van Spinoza’s filosofie.

Ik kende Epameinondas behoorlijk goed. We zagen mekaar af en toe en we mailden weleens. Ik heb voor het laatst een mail van hem ontvangen op 24 augustus, een paar dagen voor zijn dood dus.

Ik heb hem naar leiding van mijn conferentie over ‘Galileo Spinoza’ uitgenodigd in Parijs en vorige zomer is hij nog komen spreken tijdens de conferentie die ik in Nicosia (Cyprus) heb georganiseerd. Dit was misschien wel (één van) zijn laatste conferentie. Het onderwerp was: “The problem of the attribute of Extension in Spinoza’s correspondence. (ISSEI 2012, Nicosia)”. In de bijlage vind je een foto genomen na deze conferentie. (cf. man met bril en witte T-shirt).

In een recente publicatie kun je een stuk vinden van hem:
Épaminondas VAMPOULIS : Problèmes de la conception de la nature corporelle chez Spinoza. Dans: Claude Cohen-Boulakia, Mireille Delbraccio et Pierre-François Moreau, Lectures contemporaines de Spinoza, Paris, PUPS, 2012. [zie dit blog van 2 sept. 2012]

In het eerste nummer van de Intellectual History Review van 2013 zal een artikel van hem verschijnen onder de titel: “Galileo and Spinoza on the continuity of matter”.

Misschien kun je over hem een stukje maken op je site!
Met vriendelijke groeten,

Filip Buyse

Bij conferentie over ‘Galileo & Spinoza’ in Nicosia (Cyprus) zomer 2011.
Vooraan Filip Buyse; met bril en wit polo T-shirt Epameinondas Vampoulis