Tien weetjes over asperges

0
347

Tien weetjes over asperges

 

Het aspergeseizoen is weer aangebroken. Tot en met juni kunnen we genieten van asperges van eigen bodem. Goed moment dus om 10 weetjes over deze lekkernij op een rijtje te zetten! Deze koningin der groente brengt namelijk veel gezondheidsvoordelen met haar mee.

1. Asperges zijn goed voor je hele lijf
Asperges bevatten heel veel vitaminen die zorgen voor je hele lichaam. Zowel van binnen als van buiten. Zo verzorgen ze je huid en haar maar je krijgt er ook een beter immuunsysteem van.

2. Asperges bevatten vooral Vitamine E
Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze
vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze spier- en andere weefsels in stand.

3. B-vitaminen vooral in de kop van de asperge
Het kopje van de asperge is rijk aan de B-vitaminen. Deze vitaminen zijn
belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam.

4. Asperges bevatten veel mineralen.
Asperges bevatten veel mineralen en de groente past binnen een zoutarm dieet. De asperge is rijk van smaak en het is dus niet per se nodig om er nog een snufje zout aan toe te voegen.

5. Asperges zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en zijn dus goed voor de nieren.

6. Asperge maakt slank
Asperges bevatten heel weinig calorieën, en zijn dus verantwoord. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Het is meestal de traditionele bereidingswijze met roombotersaus, gekookte eieren en ham die er voor zorgt dat er een stuk meer calorieën en vet in jouw gerecht zitten.

7. Groene asperges bevatten de meeste vitaminen
De asperges verschillen onderling wat in de hoeveelheid vitaminen. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en bevatten meer vitaminen dan de witte.

8. Verse asperges piepen
Wil je weten of je verse asperges te pakken hebt? Wrijf er dan twee langs elkaar en als ze een tjirpend of piepend geluid maken zijn ze vers. Check ook even of het kopje en de onderkant stevig zijn. Als je in de onderkant knijpt, moet je deze niet in kunnen drukken.

9. Mannelijke asperges populairder dan vrouwelijke
Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges! De mannelijke zorgen voor de meeste opbrengst. Dus er worden meestal voornamelijk mannelijke asperges gekweekt.

10. De langste asperge ooit is 3,11 meter lang
Met warm weer kunnen asperges wel tot zo’n 10 centimeter per dag groeien! De langste asperge die ooit gestoken is, is 3,11 meter lang